Uit De Schulden

Een website van SchuldHulpMaatje

menu

Jos was 4 jaar werkloos

Jos was 4 jaar werkloos

Achteraf snapt Jos dat hij een paar dingen in zijn leven niet goed heeft aangepakt. Dat zal hem niet opnieuw gebeuren. Voor nu is hij blij dat hij er met hulp van zijn maatje Pieter weer bovenop komt. Het is echt geen feest om in de schuldsanering te zitten, dat mag iedereen van hem weten.

Wat ging er mis?

Op advies van zijn assurantiekantoor besloot Jos zijn geld te beleggen in een bomenproject. Dat leek hem een goede pensioenvoorziening. Hij verhoogde zijn hypotheek, nam de overwaarde van zijn huis op en investeerde 20.000 gulden. Dat is dus alweer even geleden. Hem werd beloofd dat hij er dik 40.000 gulden voor terug zou krijgen. Een ander flink bedrag gebruikte hij om zijn keuken te verbouwen. Je snapt het al. De vogel is gevlogen…. Geld kwijt, maar wel een hogere hypotheeklast.

‘Ik had dat extra geld bij mijn ontslag opzij moeten zetten’

Een volgende ramp was zijn ontslag. Om de periode naar een nieuwe baan te overbruggen kreeg hij een leuk bedrag mee. Dat maakte hij op aan een nieuwe auto en bankstel. ‘Dat had ik achteraf nooit moeten doen. Pas na vier jaar vond ik weer een parttime baan.’

Jos vond verschrikkelijk om werkloos thuis te zitten. Maar hij moest samen met zijn vrouw ook rondkomen met veel minder geld. En daarmee ging het echt mis.

Het eerste halfjaar na zijn ontslag stond hij er niet bij stil dat hij moest bezuinigen. ‘Ik dacht snel weer aan het werk te zijn en op mijn oude inkomen terug te komen. Toen kwam de werkelijkheid. Ik had allerlei betalingsachterstanden; hypotheek, ziektekostenverzekering, servicekosten van het huis, roodstand bij de bank, een lening van 20.000 euro bij de Voorschotbank (een bank die snel en makkelijk leningen verstrekt tegen 25% rente, daar kom je nooit meer vanaf.)

Hulp

Via de sociale dienst krijgt Jos schuldhulpverlening. Maar hij vindt het moeilijk om aan alle eisen van de hulpverleners te voldoen. Je moet bijvoorbeeld al je stukken per internet versturen. Daar is hij niet handig in. Het ging mis met zijn belastingaangifte, waardoor hij een veel te hoge belastingaanslag kreeg.

Dankzij de hulp van zijn maatje Pieter lukt het Jos om zijn problemen goed aan te pakken.  ‘Als je zoveel schulden hebt, kun je het gewoon niet zelf oplossen. Als ik eerder een maatje had gekregen zouden heel veel problemen er niet zijn geweest.’

Geleerd van zijn maatje

Jos geeft graag aan anderen door wat hij leerde van zijn maatje:

  • Niet meer uitgeven dan ik heb, dat is de belangrijkste les! Pieter heeft mij geleerd hoe ik in Excel een huishoudboekje kan bijhouden en budgetten maken.
  • Mijn administratie doe ik nu netjes in mappen, zodat ik het makkelijk terug kan vinden.
  • Ik kan nu zelf inloggen bij de belastingdienst bij “Mijn overheid’’.
  • E-mailen kan ik nu ook, en het lukt om een bijlage mee te sturen.
  • Ik heb een lijst van schuldeisers met de bedragen die ik moet aflossen. Daarop kan ik precies zien hoever ik ben.